top of page
IMMUNTHERAPIE

Therapie Arnhem

Ons lichaam wordt beschermd door een immuunsysteem. Dit bestaat uit gespecialiseerde cellen die worden geproduceerd door het beenmerg en die vooral aanwezig zijn in het bloed, de lymfeklieren, de milt en de weefsels. Zij verzekeren de bescherming van het organisme tegen aanvallen van buitenuit (microben, virussen, ...). Deze "indringers" worden opgespoord, geïdentificeerd, aangevallen en uitgeschakeld door dit afweersysteem. Zij zouden dus ook kankercellen moeten herkennen en vernietigen. Ze zijn echter vaak niet in staat om dit te doen. Onderzoek op het gebied van immuuntherapie zorgt ervoor dat we beter begrijpen hoe kankercellen ontsnappen aan ons immuunsysteem. Immuuntherapiebehandelingen willen het immuunsysteem terug in staat stellen om kankercellen te bestrijden.

​

Immuntherapie: Het juiste doelwit zoeken
Stimulering van het immuunsysteem


Vanaf de jaren 70 werden diverse onderzoekspistes afgetast met het oog op prikkeling van het immuunsysteem:

Inspuiting van het vaccin BCG (antituberculose) dat bekend stond om zijn stimulerende werking op de immuniteit
 verwijdering van lymfcellen en hun vermenigvuldiging in laboratorium, om ze daarna opnieuw in te spuiten bij dezelfde patiënt 
inspuiting van cytokinen (een soort chemische boodschappers) die in staat zijn het immuunsysteem te prikkelen;
Nadeel: de cytokinen kunnen hoge koorts opwekken, naast reacties die vergelijkbaar zijn met die als gevolg van een algemene infectie

​

Lymfocyten
De lymfocyten maken deel uit van de familie van de witte bloedlichaampjes (leukocyten) . Deze cellen zitten in:

het bloed
het beenmerg (waar ze worden aangemaakt)
de lymfeweefsels (milt, lymfeklieren)
We onderscheiden twee grote families van lymfocyten

B-lymfocyten staan in voor de aanmaak van antistoffen, of de humorale immuniteit.
T-lymfocyten zijn de bouwmeesters van de celimmuniteit.


Wat doen lymfocyten?


Lymfocyten spelen een hoofdrol in het afweersysteem. Dat verklaart ook waarom hun gehalte in het bloed toeneemt tijdens infecties. De twee types van lymfocyten gebruiken twee verschillende mechanismen om in het geval van kanker een afweerreactie op te wekken.

Wanneer de T-lymfocyten in contact komen met een antigeen (een stof die de identificatie van een indringer of een abnormale cel mogelijk maakt) worden er 'killer' lymfocyten geactiveerd. Met de hulp van andere lymfocyten (de helpers) zullen ze zich eerst vermenigvuldigen. Daarna hechten ze zich aan de ongewenste cellen om dan vernietigende chemische stoffen vrij te geven. Daarom noemt men ze ook 'killer' lymfocyten. 

Ook antigen-presenterende cellen (dendrietcellen, macrofagen, B-lymfocyten) spelen een cruciale rol: ze 'wekken' de lymfocyten (killers en helpers) door ze de antigenen op een bepaalde manier aan te bieden. Ze zorgen er ook voor dat die antigenen duidelijk worden herkend als 'vijanden die uitgeschakeld moeten worden'.

Nieuwe immuuntherapiebehandelingen sturen rechtstreeks de lymfocyten aan. Daarbij is de bedoeling dat ze ongevoelig worden voor de camouflagestoffen die kankercellen kunnen afscheiden. 

Bron: Stichting tegen Kanker

​

Zou het kunnen, dat Immuuntherapie ook geschikt is bij Chronische Lyme ?

​

Diverse artsen en Homeopaten werken met nosoden. Een vorm van immuuntherapie.

​

Een nosode is een homeopathisch geneesmiddel dat is bereid op basis van een ziektemonster. Het monster wordt genomen van een ziek dier of mens en kan bestaan uit speeksel, etter, urine, bloed of dood weefsel. Zie ook: anthroposophic medicine, complexe homeopathie, homeopathie en isopathie. - 

​

Vraag naar de mogelijkheden.

bottom of page